AktualnościGospodarka

Whisky ofiarą wojny cłowej USA vs UE. Czy będzie drożej?

Szkocka whisky stała się ofiarą wielowymiarowego sporu handlowego pomiędzy Stanami Zjednoczonymi a Unią Europejską. 2 października, przedstawiciel USA ds. handlu ogłosił zamiar wprowadzenia już 18 października cła importowego „ad valorem” czyli od wartości, w wysokości 25% na szkocką whisky single malt i szkockie likiery bazujące na tej odmianie whisky.

Mimo głośnego sprzeciwu ze strony Scotch Whisky Association (SWA), Unia Europejska stosuje od lipca 2018 cło w wysokości 25% na amerykańską whiskey, co bez wątpienia przyczyniło się do decyzji rządu amerykańskiego. Dla przypomnienia – USA to największy na świecie krajowy rynek dla szkockiej single malt. Wartość importu tej kategorii trunków do USA wyniosła w 2018 roku 516 mln USD – wyjaśnia Jarosław Buss, organizator Whisky Live Warsaw i właściciel Tudor House.

Jarosław Buss

Szkocka whisky kozłem ofiarnym polityki
Łączna kwota eksportu ze Zjednoczonego Królestwa, która może być narażona na cło to 835 mln $ (liczona wg wartości eksportu), gdyż oprócz szkockiej bolesnym opłatom mają podlegać również metale, artykuły budowlane czy nabiał.

Wspomniana wcześniej wartość  importu 516 mln $ stanowi aż 62% kwoty łącznego eksportu.

Sytuacja jest o tyle niesprawiedliwa,
że tak wysokie obciążenie branży whisky, stanowiące ponad połowę
całego eksportu, związane jest ze sporem handlowym o samoloty, z
którym branża whisky nie ma nic wspólnego.

Jak może wyglądać przyszłość?
Jeśli cła zostaną utrzymane, z pewnością można spodziewać się ich negatywnego wpływu na inwestycje i tworzenie nowych miejsc pracy w Szkocji.
Stanowi to szczególne zagrożenie dla małych destylarni, które odczują wyjątkowo silnie skutki tego procesu, gdyż większość z nich nie produkuje blendów.
Single malt staną się mniej konkurencyjne i w efekcie zaczną tracić udział w rynku, tak konsekwentnie budowanym od wielu lat.
Delikatne szacunki wskazują, że import szkockiej do USA może spaść w najbliższym czasie o 20%, co w przełożeniu na pieniądz daje stratę na poziomie ponad 100 mln $.

Gdzie szukać pomocy?
Wydaje się, że wszystko jest w rękach rządu UK, który mając jasną strategię, powinien podjąć pilną interwencję dla załagodzenia sporu handlowego.
Dużą pomocą w tych negocjacjach mogłoby okazać się zobowiązanie władz brytyjskich do jak najszybszego zniesienia ceł na whiskey amerykańską.
Spór na linii USA-Wielka Brytania, to właściwie spór pomiędzy dwoma największymi producentami samolotów Boeingiem i Airbusem i nieuczciwymi praktykami subsydiowania ich przez rządy, a szkockiej dostało się niechcący rykoszetem.

Dla uzmysłowienia sobie skali potencjalnych strat, trochę statystyk:
 – łączna wartość eksportu szkockiej do USA w 2018 roku wyniosła miliard $
– do USA trafiło 137 mln butelek 70 cl/40% , co daje imponujący wynik 4 butelek na sekundę
– w 2018 rynek amerykański odpowiedzialny był za 22% wartości eksportu oraz niemalże 11% wolumenu szkockiej whisky
– większość tych sukcesów wynika z bezcłowego handlu pomiędzy USA i EU, kiedy to w 1994 roku zawarto dwustronną umowę pomiędzy stronami zwaną „ zero za zero”, dzięki  czemu handel alkoholem wzrósł o prawie 450%
– od ponad wieku następuje integracja branż szkockich i amerykańskich whisky. Co roku szkocka branża wydaje ponad 70 mln funtów na import beczek po Burbonie, wykorzystywanych do maturacji szkockiej i aż 60% beczek pochodzi z USA
– rozwój eksportu pozwolił na to, by branża zatrudniała bezpośrednio ponad 11 tysięcy osób w samej Szkocji i dużo więcej w całym łańcuchu dostaw. Ponad 7 tysięcy z tych miejsc pracy znajduje się w wiejskich obszarach Szkocji.

Jak uczy życie i doświadczenie, polityka nie raz napsuła krwi w wielu dziedzinach, tym razem przyszło się z nią zmierzyć szkockiej whisky single malt.
Jeśli faktycznie cła zostaną utrzymane, skutki tego odczują nie tylko destylarnie, nie tylko rynek amerykański. Ucierpią wszyscy konsumenci whisky na całym świecie. Dlaczego?

– Producenci niewątpliwie będą szukali różnych rozwiązań. Jednym z nich może być podniesienie cen whisky na pozostałych rynkach zbytu – wyjaśnia Jarosław Buss.

źr. Whisky Live Warsaw

Leszek Cieloch Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
×
Leszek Cieloch Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.