Lifestyle

Vector+, symbol biurowej nowoczesności na warszawskiej Woli

Nowym punktem charakterystycznym na warszawskiej Woli stał się oddany niedawno do użytku nowoczesny biurowiec Vector+ – pierwsza biurowa inwestycja firmy Profbud. Budynki zaprojektowała pracownia JSK Architekci.

Nowa jakość na Woli
Dwa wieżowce usytuowane są niespełna 4 km od centrum stolicy, przy skrzyżowaniu Alei Prymasa Tysiąclecia i ulicy Obozowej. Atutem lokalizacji są liczne w tej okolicy linie tramwajowe i autobusowe, atrakcyjne trasy rowerowe, sąsiedztwo drogi krajowej S8 oraz znajdująca się przy budynku stacja kolei SKM.

Pracownicy biurowca z pewnością doceniają sąsiedztwo pełnych zieleni parków: Moczydło, Szymańskiego i Sowińskiego, a także łatwy dostęp do placówek sportowych (np. Hala sportowa Koło) oraz wielu punktów handlowo-usługowych (np. CH Wola Park). „Biurowiec Vector+ zaprojektowany został jako urbanistyczny akcent i punkt orientacyjny w tej części Woli” – dodaje Mariusz Rutz, współwłaściciel J.S.K. Architekci.

Kompleks biurowy Vector+ składa się z dwóch wież o różnej wysokości: 15 i 7 kondygnacji, połączonych transparentnym, przeszklonym łącznikiem, którego elewacja pokryta jest strukturalnym szkłem o wysokim współczynniku przepuszczalności energii słonecznej. Na jego dachu zaaranżowano taras dla pracowników – idealne miejsce do wypoczynku, spotkań oraz uprawiania aktywności fizycznej.

Biurowiec zaprojektowany z wielką dbałością o detale architektoniczne idealnie komponuje się z otaczającą go przestrzenią. Od centrum stolicy widoczna jest wyższa część budynku, zaś od Alei Prymasa Tysiąclecia – niższa, która harmonijnie koresponduje z zabudową otaczających go bloków mieszkalnych. Biura w budynkach Vector+ zaprojektowane zostały w taki sposób, by zapewnić komfort różnym najemcom. Mają one formę zapewniających kreatywność przestrzeni open space, wyciszonych, eleganckich gabinetów oraz układów mieszanych, łączących oba rozwiązania.

Nie brakuje także komfortowych sal konferencyjnych. Pracownicy biur mają do dyspozycji strefy socjalne, przestrzeń do relaksu, a także kantynę i 7 szybkobieżnych wind. Najemcom zapewniono duży, trzykondygnacyjny parking ze stacjami do ładowania samochodów elektrycznych oraz z szatniami, przebieralniami i prysznicami dla rowerzystów. Na parterze budynku znajduje się dostępna dla wszystkich przestrzeń handlowo-usługowa oraz restauracja, a reprezentatywny hol wejściowy i recepcja stanowią doskonałą wizytówkę tego miejsca.

Przestrzeń innowacji przyjazna środowisku
W budynku o łącznym metrażu 13,5 tysiąca metrów kwadratowych powierzchni, ponad 12 tysięcy metrów stanowi nowoczesna powierzchnia biurowa. Vector+ jest zaprojektowany, zbudowany i zarządzany zgodnie z najlepszymi praktykami i zasadami biophilic design obowiązującymi na świecie. W wystroju zastosowano naturalne materiały – głównie szkło, drewno dębowe, kamień, a także elementy stalowe, nawiązując do architektury zewnętrznej.

Wnętrze biurowca jest optymalnie oświetlone światłem dziennym za sprawą okien wbudowanych na wysokość całej kondygnacji, w części tylko osłoniętych żaluzjami zewnętrznymi. Jako jedne z niewielu przestrzeni biurowych w Warszawie, biura mają dostęp do okien uchylno-rozwiernych, a wentylacja i ogrzewanie są zarządzane przez system BMS. System czuwa też nad zużyciem energii i wody we wspólnych częściach kompleksu, natomiast pracownicy korzystają z własnych liczników.

We wszystkich przestrzeniach dostosowano parametry akustyczne do otoczenia dla maksymalnego komfortu najemców, jak również zapewniono wewnętrzną filtrację powietrza, co sprzyja zdrowiu i dobremu samopoczuciu. By zmniejszyć ilość wody pitnej zużywanej do podlewania roślinności, zastosowano system zbierania deszczówki. Zastosowane rozwiązania projektowe i ekologiczne oraz udogodnienia sprawiają, że Vector+ wpisuje się w aktualne trendy w budownictwie budynków biurowych i w zagospodarowaniu przestrzeni wokół nich.

fot: Artur Cymerman

Leszek Cieloch Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
×
Leszek Cieloch Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.