KuchniaLifestylePodróże

Od hotelu oczekujemy więcej

Sezon urlopowy na półmetku. Wczasowicze lawinowo ruszyli we wszystkie kierunki świata. W Polsce niezmiennie popularne jest wybrzeże Bałtyku oraz polskie góry z Zakopanem, od lat na czele. Na przestrzeni lat zmieniliśmy podejście do wypoczynku, jesteśmy coraz bardziej wymagający. Jak my się zmieniliśmy i jak zmienia się turystyka hotelowa w Polsce? Rozmowa z Wojciechem Budzowskim, Dyrektorem Generalnym Hoteli Grupy Nosalowy.

Zacznijmy od pytania najtrudniejszego. Idealny hotel to taki…
… to zależy od osobistych preferencji, celu i charakteru podróży. Czasem to miejsce idealnego wypoczynku, niezapomnianych rodzinnych wakacji, relaksującego pobytu w SPA. Może stanowić przestrzeń budowania biznesowych relacji, a innym razem oznaczać po prostu pokój z wygodnym łóżkiem, pyszne śniadanie i doskonałą obsługę, dzięki której możemy wypocząć po dniu pełnym spotkań. Czasami będzie to hotel na odludziu, z pięknymi widokami za oknem, a czasami w samym sercu miasta, w centrum miejskiego zgiełku. To miejsce, gdzie powstają wspomnienia, emocje czy biznes. Dla każdego z nas idealny hotel będzie znaczył coś innego.

Nosalowy Park – wizualizacja

Jak zmieniły się potrzeby gości hotelowych na przestrzeni ostatniej dekady?
Jeszcze kilkanaście lat temu pokój hotelowy kojarzył się z podstawowym wyposażeniem, takim jak łóżko, wieszak i nocna szafka. Współcześnie, niezależnie od tego, czy podróżujemy w celach służbowych czy wypoczynkowych, chcemy spędzać czas w dobrze zaprojektowanej, przemyślanej przestrzeni. Coraz bardziej cenimy sobie też wysoką jakość i dobry design. Coraz wyższe oczekiwania w stosunku do warunków podróży, a szczególnie środków transportu czy hoteli wynikają też z większej dostępności produktów i usług do niedawna zarezerwowanych tylko dla nielicznych.

Wraz z dynamicznym rozwojem gospodarczym kraju zwiększa się świadomość Polaków oraz ich pewność siebie na rynku dóbr i usług. Bardzo pozytywnym sygnałem, świadczącym o zmieniającym się podejściu naszych rodaków, są ich rosnące wymagania.

Dotyczy to także hoteli. W odpowiedzi na coraz wyższe oczekiwania klientów branża hotelarska poszerza i stale udoskonala swoją ofertę. W najlepszych obiektach goście mogą liczyć na pełen pakiet dodatkowych usług i atrakcji, który pozwoli im nie tylko wypocząć w komfortowych warunkach, ale także zainspiruje, zaciekawi, a nawet zaprosi ich do odkrycia czegoś nowego.

Nosalowy Park – wizualizacja

Lubimy być zaskakiwani?
Branża hotelarska stoi obecnie przed sporym wyzwaniem, a kierunek nadchodzących zmian wyznaczają rosnące wymagania klientów. Dogodna lokalizacja obiektu i podstawowe wyposażenie pokoju już nie wystarczą. By spełnić oczekiwania gości, hotel powinien pójść o krok dalej i oprócz wysokiej jakości usługi zaoferować im także niezwykłe przeżycia i doświadczenia. Rekreacyjne walory popularnych miejscowości takich jak Zakopane odkrywają dziś na nowo nie tylko nasi rodacy. To wszystko skutkuje jednak rosnącym zapotrzebowaniem na usługi hotelowe na najwyższym poziomie. Goście hotelowi zwracają współcześnie coraz większą uwagę na walory estetyczne, takie jak wyjątkowy design czy przemyślana, ciekawie zaprojektowana przestrzeń. Planując wyjazd oczekują, że będą mogli spędzić czas i zrelaksować się w wygodnym, ale też atrakcyjnym wizualnie obiekcie. Przed dokonaniem rezerwacji dokładnie sprawdzają także, z jakich atrakcji lub udogodnień będą mogli skorzystać na miejscu.

Nosalowy Dwór

Zmienia się również sposób spędzania wolnego czasu – Polacy coraz więcej podróżują, za cel bardzo często wybierając popularne polskie miejscowości wypoczynkowe. Nasz kraj stanowi także atrakcyjną destynację urlopową dla osób zza granicy. Przed dokonaniem rezerwacji goście dokładnie sprawdzają, z jakich atrakcji lub udogodnień będą mogli skorzystać na miejscu.

Świadomi klienci bardzo szybko potrafią dostrzec i docenić wyjątkowy design czy wystrój wnętrz. Chętnie korzystają też z możliwości relaksu w luksusowych przestrzeniach komfortowego spa czy strefy wellness.

Zgodnie ze światowymi trendami, nawet wyjazdy służbowe dzisiaj to nie czas tylko pracy, ale coś więcej. Z uwagi na krótki czas takich pobytów hotel czy okolica powinny oferować „coś więcej”?
Do najbardziej istotnych elementów, na które współczesny gość hotelowy niewątpliwie zwraca uwagę zaliczają się także bliskość natury, szeroka oferta kulturalna w okolicy czy możliwość degustacji regionalnych potraw.

Nosalowy Dwór

Na rynku pojawiają się też nowe trendy. Ci z nas, którzy nie mają czasu na dłuższy odpoczynek starają się zwiedzać nowe miejsca czy poznawać regionalne tradycje nawet podczas krótkich wyjazdów służbowych. Bleisure (pojęcie powstałe z połączenia angielskich słów „business” i „leisure”) oznacza właśnie powiązanie podróży biznesowej z rozrywką i relaksem. Trend ten, mimo że początkowo popularny był głównie w Stanach Zjednoczonych szybko rozprzestrzenił się na całym świecie, a w ciągu ostatnich kilku lat zaczął być dostrzegalny także w Polsce.

Rośnie też zainteresowanie obiektami, które doceniają wagę ekologii, wprowadzają przyjazne środowisku rozwiązania, edukują i promują proekologiczne postawy, a w hotelowej kuchni stawiają na zdrowe jedzenie, oparte o najwyższej jakości sezonowe składniki od lokalnych dostawców.

Co zatem odpowiada za sukces – lokalizacja, obsługa, menu?
Wszystkie z powyższych czynników są ważne. Poza dobrą lokalizacją, wysoką jakością usług i komfortowymi warunkami, najlepsze obiekty hotelowe powinny inspirować, zachęcać swoich gości do zejścia z utartych szlaków i odkrywania tego, co nieznane. Ważny jest więc dobry i przemyślany pomysł, wyróżnik, który jasno określi wizerunek obiektu i pozwoli lepiej odpowiedzieć na oczekiwania grupy docelowej. Podstawą jest tu starannie przemyślana strategia, oparta na dokładnej analizie nie tylko lokalnego rynku, ale i światowych trendów.

Na rynku tak konkurencyjnym jak Zakopane trzeba znaleźć wyróżnik, myśl, cechę, USP, które będzie konsekwentnie realizowane na każdym etapie projektu. Taka dbałość o szczegóły i spójność są niezwykle ważne. Ta myśl przyświecała nam podczas tworzenia koncepcji hotelu Nosalowy Park.

Nowy obiekt oferować będzie nie tylko najwyższą jakość, ale też zaciekawi oraz zainspiruje swoich gości lokalną tradycją i bogatą historią regionu. Będzie odpowiedzią na rosnące wymagania odwiedzających Zakopane turystów.

Hotel to także obsługa. Jak stworzyć idealny zespół?
Starannie wyszkoleni, pełni pasji i zmotywowani ludzie to podstawa sukcesu. Grupa Nosalowy należy obecnie do grona największych pracodawców prywatnych na terenie Podhala – zatrudniamy obecnie ponad 250 pracowników, a grupa ta za chwilę jeszcze urośnie. Przez ostatnie lata, wspólnie z zarządem hotelu, udało nam się stworzyć zespół prawdziwych pasjonatów i profesjonalistów z zakresu hotelarstwa. Tworzymy zgrany team, który ma jasno wytyczone cele oraz dąży systematycznie, i co najważniejsze – skutecznie – do ich osiągnięcia.

Na czym polega różnica w prowadzeniu hotelu w Zakopanem od np. tego nad morzem?
Wg mnie przede wszystkim w planowaniu działań operacyjnych w związku ze zmienną sezonowością. W Zakopanem sezon trwa praktycznie 10 miesięcy w roku, a w obiektach takich jak chociażby Resort Nosalowy Dwór – cały rok ze względu na bogate zaplecze konferencyjno-kongresowe i co za tym idzie – możliwość skutecznego wypełniania obiektu w miesiącach powszechnie uznawanych za posezonowe. Planujemy działalność roczną w trybie ciągłym, bez większych przestojów, zakładając podobne poziomy obłożenia w poszczególnych miesiącach – to co się zmienia to grupy docelowe (sektor IND, sektor MICE itd.) oraz wskaźniki operacyjne w poszczególnych miesiącach. Najważniejsze z punktu widzenia zarządzającego jest to, iż jest w stanie zapewnić pracownikom stabilne i ciągłe zatrudnienie – to zdecydowanie ułatwia szukanie nowych ludzi do pracy.

Hotele nad morzem charakteryzują się dość krótkim i intensywnym sezonem (mowa oczywiście o obiektach o charakterze resortowym), a dodatkowo bardzo podatnym na pogodę – kiepska pogoda w lecie potrafi zaprzepaścić szansę na realizację rocznych założeń budżetowych.

Planowanie pracy w takich obiektach jest bardzo trudne głównie w zakresie zabezpieczenia odpowiedniej ilości pracowników w odniesieniu do zmieniającego się obłożenia w obiekcie np. w okresie posezonu (od października do kwietnia). Sukces takich obiektów wg mnie tkwi w elastyczności i możliwościach szybkiej reakcji na zmieniające się warunki – chociażby te wspomniane wcześniej, czyli pogodowe – oraz w rozbudowanej sieci dystrybucji swojej oferty co pozwala na niwelowanie różnic w obłożeniu obiektu po sezonie wysokim, oczywiście przy założeniu innych wskaźników przychodowych. Obiekty nadmorskie, posiadające zaplecze konferencyjne, rozbudowaną infrastrukturę SPA i wellness oraz te zorientowane w posezonie na obsługę gości z zakresu MEDI, mają trochę ułatwione zadanie.

Na co zwraca się szczególnie uwagę przy budowie nowego hotelu? Mam na myśli np. wystrój – czy są uniwersalne rozwiązania, czy każdy właściciel hotelu dąży do stworzenia unikatowych wnętrz o swoistym charakterze dla danego hotelu?
Design to część koncepcji, pomysłu na hotel. Wystrój, drobne detale, wyposażenie, udogodnienia dla gości, łatwość komunikacji wpływają na finalny charakter i odbiór obiektu przez gościa. W hotelach sieciowych podobny wystrój czy stylistyka oraz określone standardy obsługi są powtarzalne.

Nosalowy Park – wizualizacja zewnętrzna

Wielu gości to docenia, jednak inni, zwłaszcza wybierający destynacje wypoczynkowe sporą wagę przywiązują do unikalnego designu, określonego poziomu luksusu i infrastruktury. Często hotele dopasowują się do stylistyki danego regionu, czerpią z jego tradycji i historii.

Np. nasz najnowszy obiekt Nosalowy Park Hotel & SPA wyróżniać się będzie nowoczesną elegancją i niebanalną interpretacją najlepszych zakopiańskich wzorców. Będzie też mocno nawiązywał do stylistyki art deco i historii zabytkowej części obiektu – Villi Marilor. Unikalny projekt jest istotnym wyróżnikiem każdego hotelu, zwłaszcza na rynkach tak konkurencyjnych jak Zakopane, gdzie zarówno hotele, jak i małe pensjonaty prześcigają się w pomysłach na oryginalny design, detale i oryginalne elementy wystroju. Dobrze skomponowane wnętrze, dobrej jakości materiały czy piękny widok są w obiektach luksusowych równie istotne jak doskonała jakość obsługi.

Przy budowie nowego hotelu, poza wystrojem, bardzo ważne jest odpowiednie zaplanowanie przestrzeni wspólnych, takich jak lobby, będące najbardziej reprezentacyjnym miejscem hotelu, recepcji, hotelowego baru i restauracji, a także zaplanowanie odpowiedniej ilości miejsc parkingowych, tak by obiekt był jak najbardziej przyjazny dla gościa.

Z kolei z punktu widzenia późniejszego operatora najważniejsza jest funkcjonalność i takie zaprojektowanie obiektu hotelowego, aby już podczas codziennej pracy operacyjnej nie generować niepotrzebnych dodatkowych kosztów i maksymalnie ułatwić pracę ludziom. Często jest to element pomijany przez inwestorów. Istotnym jest, aby późniejszy operator bądź specjaliści z branży byli obecni podczas całego procesu projektowego i służyli praktycznymi radami np. odnośnie doboru materiałów wykończeniowych, rozplanowania powierzchni magazynowych, dróg komunikacyjnych, doboru odpowiednich technologii itd. Ewentualne zmiany już po otwarciu hotelu mogą okazać się po prostu niewykonalne lub za drogie w wykonaniu.

Deser – Nosalowy Dwór

Jak dobierane jest menu – sezonowe, lokalnie czy kuchnie świata?
Przede wszystkim cała koncepcja gastronomii musi być spójna, z jasno określoną wizją. Pojedyncze elementy mogą wydawać się różnorodne, ale patrząc z perspektywy całości jest to przemyślana, doprecyzowana koncepcja. Jakość produktów to również nieodzowny element składowy. Wraz ze wzrostem świadomości gastronomicznej w społeczeństwie, łatwiej jest przygotowywać ofertę – bez względu czy mówimy o karcie menu w restauracji, lobby barze czy ofercie bankietowej. Właśnie wiedza gości jest tutaj kluczowa. W dzisiejszych czasach gastronomia hotelowa, która tylko „stwarza pozory” jakości i serwisu, z góry skazana jest na niepowodzenie. Kluczowy jest również nie tylko dobór samych dostawców, ale też kategorie, w jakich poszczególni oferenci są weryfikowani.

W obiekcie o takim charakterze jak Nosalowy Dwór Resort & SPA, o międzynarodowym charakterze gości, menu odrywa niezmiernie istotną rolę. Świadomie wybierając destynację jaką jest Zakopane, zdecydowana większość gości oczekuje produktów lokalnych, kojarzonych bezpośrednio z tym regionem. W kompozycjach nasi szefowie kuchni uwzględniają również wszelkiego rodzaju nietolerancje pokarmowe, które pojawiają się u coraz większej liczby gości. Na bieżąco również śledzimy kulinarne trendy, a także bierzemy pod uwagę pory roku. W karcie też znajdują się żelazne klasyki, które znane są turystom z praktycznie całego świata. Są to dania stosunkowo bardzo popularne na całym świecie, przez co osoba pochodząca nawet z najodleglejszych zakątków jest w stanie czuć się bezpieczna przy jej wyborze.

Kuchnia tradycyjna – Nosalowy Dwór

Pojawia się tendencja na kameralne hotele butikowe, korzystanie ofert typu Airbnb – czy to istotnie wpływa na ilość gości w większych hotelach? I co przede wszystkim przemawia za skorzystaniem z oferty większych obiektów?
Rzeczywiście rozwój platformy Airbnb i coraz większa ilość miejsc noclegowych pod wynajem oferowana za pośrednictwem tego portalu może być problemem dla niektórych hotelarzy. Realnie zwiększa to podaż miejsc noclegowych, nierzadko w bardzo wysokim standardzie, przewyższającym wręcz standard oferowany przez niektóre hotele.

Niemniej jednak klasyczne hotele z całodobowymi recepcjami, wachlarzem usług dodatkowych, całodobową opieką personelu i innymi zaletami wynikającymi z faktu bycia klasyfikowanym jako hotel, zawsze znajdą swoich odbiorców. Według mnie tego zjawiska na pewno nie muszą obawiać się hotele wyspecjalizowane w konkretnych segmentach rynku.

Przykładem mogą być m.in. Hotele Grupy Nosalowy – Resort Nosalowy Dwór jest obiektem wyspecjalizowanym w segmencie MICE (organizuje całorocznie konferencje, kongresy, spotkania biznesowe, incentive, koncerty, premiery samochodów, imprezy kulturalno-rozrywkowe itd.), jak również idealnym dla pobytów rodzinnych w sezonie zimowym (grudzień-luty) oraz letnim (lipiec – sierpień). Posiada przestronne pokoje wygodnie mieszczące 4-osobowe (i większe) rodziny, sporą infrastrukturę dla dzieci w postaci zewnętrznych i wewnętrznych placów zabaw, opiekę animatorów, dostosowaną do potrzeb dzieci strefę basenową i wiele innych udogodnień. Z kolei Nosalowy Park będzie obiektem dedykowanym najbardziej wymagającym gościom indywidualnym, zorientowanym na wypoczynek i relaks w hotelu o najwyższym standardzie usług. Obiekt będzie posiadał wyjątkową strefę SPA i Wellness oraz unikalną na skalę Polski ofertę gastronomiczną. Tym samym hotele Grupy Nosalowy idealnie się uzupełniają, nie konkurując bezpośrednio ze sobą na tym samym rynku.

Leszek Cieloch Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
×
Leszek Cieloch Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.